Кралските лудории в кулата на Несле

0

 

Кулата на Несле. Не съществува от близо 350 години, но за нея продължава да се говори. Издигната е около 1200-та година на сегашното място на Института на Франция и унищожена през 1663 г.Кулата се появява при Филип Огюст и през 1314 г. е била сцена на невероятна история, която все още смущава.
Годината е 1314 и крал Филип IV Льо Бел никога не е бил в толкова силна позиция. През 1307 г. той арестува всички тамплиери във Франция и току-що е екзекутирал последния им господар Жак дьо Моле на Ил де ла Сите. Сега той е единственият господар на своето царство. Освен това той е баща на трима здрави синове, женени за принцеси, родени в най-добрите семейства на кралството. По време на посещение в Париж на единствената дъщеря на краля Изабела и нейния съпруг, кралят на Англия Едуард II, ще бъде разкрита невероятна история.

Изискани ястия се подготвят, за да посрещнат суверените на Англия, а банкетите следват един след друг. Една вечер на банкета Изабела среща двама рицари, братя на име Готие и Филип д’Оне. Младите мъже носят на кръста си два великолепни, богато бродирани капелани. Изабел ги разпознава: тя ги е предложила на снахите си няколко месеца по-рано! След това дъщерята на Филип Льо Бел си спомня слуховете. За нея няма съмнение как рицарите са получили тези подаръци … Те имат връзка със съпругите на нейните братя. Тя веднага говори за това на баща си, който усърдно разследва предполагаемата дейност на снахите си. Рицарите са арестувани и изтезанията не отнемат много време, за да си свършат работата. Те признават. В продължение на три години те имат прелюбодейни отношения с Маргарита, съпруга на бъдещия крал Луи X, и Бланш, омъжена за бъдещия крал Чарлз IV. Легендата разказва, че тези лудории са се случвали в кралските апартаменти на Кулата на Нестле.
Съдът бързо разнищва въпроса. Снахите на царя нямали само един любовник, а десетки. Всяка вечер, дори по няколко пъти на ден, те се срещали с различен любовник и дори си провеждали оргии! Цял Париж говори за това. Как синовете му не са видели какво се случва пред очите им? Бързо това, което е само морален проблем, се превръща в политически. Каква легитимност имат децата, родени от тези жени? Наистина ли са наследници на короната или деца, родени от прелюбодейна връзка? Честта и стабилността на кралството са заложени.Тронът му се колебае, така че Филип Льо Бел се показва непоколебим. След бърз процес трите жени са осъдени. Маргарит и Бланш ще бъдат заключени в крепостта на Шато-Гайар в Нормандия. Маргарита ще умре по-малко година по-късно от изтощение и вероятно от глад в килията си. Жана, обвинена само в опазването на тайната, е затворена в крепостта Дурдан, на около петдесет километра от Париж.
Сн. Pariszigzag

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук