17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоЕвропейски хроникиКристин Лагард намекна за нови повишения на лихвите

Кристин Лагард намекна за нови повишения на лихвите

Президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард намекна за възможни нови повишения на лихвите с оглед на все още високата инфлация в интервю, публикувано днес в японските медии и цитирано от Франс прес.

През последните девет месеца франкфуртската институция е „действала по много целенасочен и решителен начин, за да се бори срещу инфлацията“ със седем поредни повишения до май, напомни Лагард пред японския вестник „Никей“.

Лагард обаче призна, че „предстои да бъде извървян още дълъг път“, намеквайки, че ЕЦБ може да затегне допълнително кредитирането, предпочитаният инструмент за намаляване на натиска върху цените.

Цените на хранителните стоки и широка гама други стоки са продължили да се покачват. Инфлацията в еврозоната е достигнала 7 на сто през април, което е доста далеч от заложената от ЕЦБ цел за 2 на сто.

„Съществуват фактори, които могат да доведат до значителни рискове за растеж на инфлацията“, най-вече що се отнася до увеличението на заплатите в редица европейски страни, според Кристин Лагард.

Повишението на цените се отразява на покупателната способност на домакинствата и подхранва исканията за увеличаване на заплатите.

Икономистите очакват ЕЦБ да повиши лихвите на двете заседания преди лятната пауза.

По отношение на икономиката еврозоната е „в по-добра позиция, отколкото се опасявахме преди шест месеца“, когато Европа трябваше да се справя с доставките на електроенергия и да се откаже от руския газ, коментира тя.

Според нея обаче несигурността продължава, тъй като не се знае „какво ще се случи с войната в Украйна и някои сигнали за понижение на търсенето на производствени продукти“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments