5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоНа фокусКС е приел доказателствата по казуса за двойното гражданство на Кирил Петков

КС е приел доказателствата по казуса за двойното гражданство на Кирил Петков

Конституционният съд (КС) е приел доказателствата по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Днес решение не се очаква, а е предвидено само обсъждане и приемане на документи, свързани с предмета на делото, съобщава БНР.
Очаква се в близките десетина дни КС да се произнесе по казуса.
Съдът предстои да установи кога точно канадските власти са взели решението, според което Петков вече не е поданик на държавата на кленовия лист. Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от него, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август.
КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.
Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.
В интервю за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, коментира, че ако се окаже, че Петков декларирал, че отговаря на условията за министър, въпреки че е имал канадско гражданство към момента на издаването на указа, би могла да му се търси наказателна отговорност за документ с невярно съдържание.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments