15.8 C
София
четвъртък, септември 9, 2021
НачалоНа фокусКС се заема с гражданството на Кирил Петков

КС се заема с гражданството на Кирил Петков

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото за гражданството на служебният министър на финансите Кирил Петков. То бе образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБСДС в настоящият парламент. С него трябва да се установи противоречи ли на Конституцията указа на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.

Определението е прието единодушно от 10 съдии. Служебният министър на икономиката Кирил Петков, трябва да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване. Според основния закон за депутати и министри могат да бъдат назначавани само български граждани. Президентът Румен Радев ще трябва да представи заверено копие от декларацията на Кирил Петков, подадена от последния по чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията. Представянето на документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г., ще бъде предоставено от министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

От министъра на външните работи по дипломатически път, съдиите искат писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на Кирил Петков към 10 май 2021 г. Отправена е покана до: проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова, които ще трябва да предоставят писмено правно мнение по предмета на делото в едномесечен срок от уведомяването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments