23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусКТ "Подкрепа" настоява за необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата

КТ „Подкрепа“ настоява за необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата

Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, да се премахнат плоският данък, максималният осигурителен доход от 3400 лева и задължителното допълнително пенсионно осигуряване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда „Подкрепа“. Идеите бяха представени на форум, организиран от синдиката и фондация „Фридрих Еберт“.

В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията.

В България данъчната система е коренно различна – основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, а преките данъци имат тежест от едва 22 процента в общите приходи, спрямо 33 средно в Съюза.

ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 процента от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година. За да се разпредели по-справедливо тежестта между хората с високи и ниски доходи и за да се намали сивата икономика, от „Подкрепа“ предлагат да се въведе прогресивен данък върху общата годишна данъчна основа с максимална ставка от 41%.

Сред другите предложения на синдикалистите е увеличаване на обхвата на доходите, облагани с осигурителни вноски, чрез облагане на доходите от капитал, както и въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments