17.6 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоУ насКунчев: Няма тенденция в ЕС да отпаднат маските на закрито

Кунчев: Няма тенденция в ЕС да отпаднат маските на закрито

„В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, защото темпът е бавен“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Хората се страхуват, колебаят се, слушат глупости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега и имаш четири вида ваксини, и не се ваксинираш – това е тотална безотговорност“, категоричен е Кунчев. По думите му е нужна широкомащабна информационна кампания с голям диапазон на участниците.

„Насищането в България с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да отидете, и да имате такъв избор. Няма друга такава. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират“, каза Кунчев. На въпрос дали е трябвало първо да се ваксинира възрастното и уязвимо население, Кунчев коментира, че в повечето западни страни първо са ваксинирани рисковите групи и чак тогава всички останали. По думите на здравния инспектор няма нищо притеснително да се направи ревизия на здравеопазването. „Идеята е да се учим от грешките си. Няма начин човек да не допусне грешки, особено в такава ситуация“, каза Кунчев. Според него, едва ли скоро ще отпаднат маските на закрито, защото навсякъде в Европа тенденцията е такава. В ЕС постепенно отпадат маските на открито.

На въпрос дали са взимани политически решения за сметка на експерти, според здравния инспектор това не се е случвало досега. „Не ми е искана оставката от Стойчо Кацаров. Аз не виждам и основание да ми я иска. Засега съм част от екипа“, каза Ангел Кунчев по повод спекулации, че служебният здравен министър е поискал да го освободи. „Има една обида при хората, които работиха толкова много. Има РЗИ-та, в които хората имат 2000 часа извънреден труд за миналата година. Това не може да се компенсира“, каза Кунчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments