4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаКупена за две лири фигурка се оказа рядък артефакт

Купена за две лири фигурка се оказа рядък артефакт

Британски гражданин ще продаде порцеланова фигурка, купена на безценица преди 30 години, за 30 000 британски лири, съобщава „Staffordshire Live“.

Мъжът открил фигурата на гаражна разпродажба в Глостършир през 90-те години на миналия век и я купил за 2 лири стерлинги. Десетилетия по-късно той решил да я занесе за оценка в аукционната къща Hanson Holloway’s Ross в Банбъри. Фигурката се оказала рядък артефакт, създаден през 1746 г. в порцеланова фабрика в Челси. „По това време фабриката се управлява от Николас Спримон, майстор на сребро и предприемач, който става нейният първи директор. Подобно произведение се намира в Британския музей и носи датата 26 юни 1746 г.“, казва Чарлз Хансън, директор на аукционната къща.

Фигурката ще бъде продадена на търг този месец. Очаква се тя да донесе до 30 000 британски лири на настоящия си собственик. „Подобна находка е „свещеният граал“ за всеки колекционер и ценител на старинния английски порцелан. Мнозина биха искали да я придобият. Тя представлява най-очарователната и рядка от всички английски порцеланови фигури, която съм виждал напоследък“, твърди Хансън.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments