5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусКьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще...

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това каза в България главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. „Ние имаме задължение на сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим“, заяви Кьовеши.

Ако българските граждани имат информация, която смятат, че е важна за нас, може да я докладват на сайта на европейската прокуратура, като всеки сигнал може да бъде подаден на български език или на останалите езици в рамките на ЕС.

Всеки сигнал ще бъде разследван, подчерта Кьовеши.

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни и от тази дата насам националните власти започнаха трансфер на всички текущи разследвания в обхвата на нашите компетенции. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем в обхвата на националните власти, обясни Кьовеши.

Прокурорът обясни, че със старта на европейската прокуратура са постъпили жалби и сигнали от граждани, от различни НПО и компании от цяла Европа. Всички те ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване, подчерта Кьовеши.

Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори от България. Това е част от моите професионални задължения – да надзиравам дейностите във всички наши децентрализирани служби, обясни Кьовеши.

Тя допълни, че София не е напълно представена, тъй като липсват още шестима прокурори, които тепърва трябва да бъдат назначени, както и да бъдат определени следователи и съответните служители към Европейската прокуратура.

Срещнах се с министъра на правосъдието, с главния прокурор и представители на ВСС. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на новите служители – ние изяснихме критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те, допълни Кьовеши.

Европейската прокуратура ще разследва задгранични измами, ДДС, измами, злоупотреба със средства на ЕС, финансови измами, пране на пари, корупция, обясни европейският прокурор и допълни, че тази палитра от престъпления не се разследва достатъчно.

Имаме нужда от опитни дръзки и смели прокурори. Да започнем работа в организация като нашата не е лесно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса – начинание, което досега не е било организирано, обясни Кьовеши.

Няма да се намесваме в работата на прокурорските власти в България, а ще сътрудничим и ще бъдем в постоянен контакт с националните прокуратури, заяви в отговор на журналистически въпрос Кьовеши.

ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, това може да прави само европейската прокуратура, обясни Кьовеши.

Ние ще разследваме всички престъпление след 2017 г. и попадат в обхвата на нашата юрисдикция, тъй като трябва да докажем, че законът е еднакъв за всички. Да, ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора, допълни тя.

България е първата страна, която главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши посещава, откакто встъпи в длъжност преди 10 дни.

Аз не съм на посещение тук, аз съм си вкъщи, защото като европейска служба ние имаме офис тук, допълни европейският главен прокурор.

Поради засилени мерки за сигурност програмата на Кьовеши не беше предварително обявена. От Европейската прокуратура публикуваха във Фейсбук съобщение, че тя ще се срещна с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори, които ще защитават бюджета на ЕС от престъпници.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments