22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоЕвропейски хроникиКючюк към Заев: Надявам се диалогът с новото българско правителство да бъде...

Кючюк към Заев: Надявам се диалогът с новото българско правителство да бъде възстановен

Постоянният докладчик на ЕП за Северна Македония и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан Кючюк проведе редица срещи на високо ниво, по време на своето работно посещение в Република Северна Македония. Във фокуса на разговорите между двете страни бе възстановяването на доверието и добросъседските отношения с Република България и процеса на евроинтеграция на страната.

 

„Силно се надявам, че диалогът с новото българско правителство ще бъде възстановен възможно най-скоро. И двете страни имаме ангажимента да положим съвместни усилия и да намерим допирните точки, защото от настоящото положение най-големите губещи са гражданите на Република България и Република Северна Македония. Междувременно, не трябва да спираме с насърчаването на добрите примери, защото те ще са основата за изграждане на добрите междусъседски отношения“, подчерта Илхан Кючюк на срещата си с премиера на Северна Македония.

 

От своя страна Зоран Заев също се обедини около идеята, че трябва да продължим да подкрепяме сътрудничеството, което бе изградено на медийно, университетско и бизнес ниво през последните месеци, защото добрите примери сближават нашите народи и премахват националистическите линии.

 

Съпредседателят на партия АЛДЕ посочи няколко примера, които са доказателство за успешните съвместни инициативи между двете държави, сред тях са конкурсът „Македония и България – близките далечни“, който се провежда под патронажа на Илхан Кючюк и догодина планира да включи както български, така и македонски ученици. Друг пример за сътрудничество между двете страни е подписаното тази година споразумение за обмен на информация между БТА и Медийната информационна агенция на Република Северна Македония (МИА). А през септември предстои срещата „Време за разговор“, която се организира от БТА с подкрепата на евродепутата Илхан Кючюк. Събитието ще се проведе в периода 20 – 23 септември в София и Велико Търново, а участие в него ще вземат Оливер Вархели – еврокомисар по съседство и разширяване, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, проф. Владо Бучковски – специален представител на Република Северна Македония за България, Н.В. Цар Симеон Втори и др.

 

По време на своята визита Кючюк се срещна още с първия вицепремиер Артан Груби, вицепремиера Никола Димитров, министъра на външните работи Буяр Османи, министъра на здравеопазването Венко Филипче,  министъра на местната самоуправа Горан Милевски и лидера на партия „Дуи“ Али Ахмети.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments