4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаЛабораторното месо: От фантастиката до чинията в ресторанта

Лабораторното месо: От фантастиката до чинията в ресторанта

След като десетилетия наред беше обект на научна фантастика и години наред – на реални научни изследвания, месото, отгледано в лаборатория, най-накрая ще стане реалност в някои ресторанти в САЩ още през тази година.

Ръководителите на компании, произвеждащи месо от култивирани животински клетки, са оптимистично настроени, че месото, отглеждано в огромни стоманени вани, може да се появи в менюто до няколко месеца, след като една от компаниите получи разрешение от ключов регулаторен орган. В знак на увереност някои от тях са подписали договори с елитни готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, които евентуално ще представят месото в своите елитни ресторанти.

Но за да достигне до крайната си цел – рафтовете на супермаркетите – култивираното месо е изправено пред големи препятствия, заявиха специалисти.

Компаниите трябва да привлекат повече средства за увеличаване на производството, което ще им позволи да предлагат своите говежди пържоли и пилешки гърди на по-достъпна цена. По пътя си те трябва да преодолеят нежеланието на някои потребители дори да опитат месо, отгледано в лаборатория.

Култивираното месо се получава от малка проба клетки, събрани от добитък, който след това се захранват с хранителни вещества, отглеждат се в огромни стоманени съдове, наречени биореактори, докато се получи нещо, което изглежда и има вкус на истинско парче месо.

Досега само една държава – Сингапур, е одобрила този продукт за продажба на дребно. Но Съединените щати са готови да го последват. През ноември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че култивиран месен продукт – пилешки гърди, отгледани от базираната в Калифорния UPSIDE Foods – е безопасен за консумация от хора.

Сега UPSIDE се надява да пусне продукта си в ресторантите още през 2023 г., а в магазините за хранителни стоки – до 2028 г., съобщиха ръководителите на компанията пред медиите.

UPSIDE все още трябва да бъде инспектирана от Службата за безопасност и контрол на храните към Министерството на земеделието на САЩ и да получи одобрение от агенцията за етикиране на продукта си. Говорител на американското министерството на земеделието отказа да коментира сроковете за инспекция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments