7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаЛавров е на посещение в Индия, Лукашенко - в Китай

Лавров е на посещение в Индия, Лукашенко – в Китай

Руският външен министър Сергей Лавров, който пристигна от Баку в Делхи, започва днес тридневната си визита в индийската столица, предаде БТА.

Очаква се в рамките на посещението си Лавров да се срещне с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар, да участва в заседание на външните министри на страните от Г-20 и да проведе двустранни срещи с представители на Китай, Бразилия и други страни.

Освен това Лавров ще участва и в международната политологическа конференция „Диалог Райсина“, която ще протече в Делхи от 2 до 4 март.

Предполага, че на министерската среща на Г-20 Русия ще постави на масата въпроси, свързани с проблемите на енергийната и продоволствената сигурност, а също така и темата за въведените срещу Москва санкции.

Очаква се в двустранните преговори между Русия и Индия да бъдат обсъдени въпроси на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, положението в Афганистан, а също така и ситуацията в Украйна.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който междувременно е на визита в Пекин, предложи на Китай по-интензивни отношения с Беларус, като отбеляза, че Минск има много изгодни предложения в тази насока, предаде ТАСС.

„Имаме много предложения и много планове, които ще бъдат изгодни както за Беларус, така и за Китай. Нека заедно да направим отношенията си по-интензивни“, заяви Лукашенко на китайския премиер Ли Къцян, предаде беларуската новинарска агенция БелТА.

„Никога не сме си поставяли за задача да дружим или да работим против някого. Всичко, което правим, е в интерес на народите ни. Така ще бъде и занапред“, изтъкна Лукашенко.

По думите на беларуския лидер търговският обмен между Беларус и Китай постоянно расте и между двете страни няма теми, които да не се обсъждат. Лукашенко благодари на Китай за помощта и подкрепата, които оказва на Беларус.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments