Лавров: Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война

0

Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война, заяви в интервю за италианска телевизия руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

„Западни медии представят погрешно“ думите ми, заяви Лавров. „Русия никога не е прекратявала усилията си за постигане на споразумения, гарантиращи, че никога няма да се стигне до ядрена война“, подчерта външният министър.

В интервюто си за италианската телевизия „Медиасет“ Лавров отбеляза, че именно по инициатива на Москва президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън са приели през юни миналата година в Женева съвместна декларация, че ядрената война е недопустима, предаде ТАСС. Подобна декларация направиха през януари и петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В призива си да не се увеличават съществуващите рискове „имах предвид изявлението на (украинския) президент Володимир Зеленски, че Украйна е направила грешка, отказвайки се от ядреното оръжие и отново трябва да се сдобива с него“, подчерта Лавров. Той напомни, че полските лидери също са направили изявление, че са готови да приемат на своя територия американско ядрено оръжие.

Предстоящото честване на годишнината от победата във Втората световна война на 9 май няма да окаже влияние над провежданата от Русия военна операция в Украйна, увери в интервюто руския външен министър, цитиран от Ройтерс. „Ще отбележим победата си тържествено, но темпото и скоростта на това, което се случва в Украйна, ще зависят от необходимостта да се намалят до минимум рисковете за мирните граждани и руските войници“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук