19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоУ насЛазар Лазаров: Подкрепяме онези пенсионери, които имат най-голяма нужда

Лазар Лазаров: Подкрепяме онези пенсионери, които имат най-голяма нужда

„През годините сме предлагали поредица от механизми и инструменти за така наречените Великденски и Коледни добавки. Трябва да знаем, че това не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата. Това е плащане, което е предвидено от страна на държавата за подкрепа при посрещане на определени разходи в определени празници“, така коментира Великденските добавки от 70 лв. за пенсионерите в предаването „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров.

„В този смисъл различните видове плащания, които сме предлагали са били насочени към различни групи. Това е възможно най-справедливият подход, който ние избрахме, защото става дума за подкрепа на онези хора, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността. Това са почти половината пенсионери“, каза Лазаров.

„В момента има обществено обсъждане на Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане, в който са предвидени обвързването на тези помощи с линията на бедността и ние ще увеличим размера на помощите поне с 65%, а в същото време почти двойно ще бъдат увеличени хората, които ще имат право на тази помощ“, добави социалният министър.

Министърът обаче допълни, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. „синдром на границата“.

Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов.

Социалният министър уточни, че приетият удължителен закон от НС за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв, а в този момент те са малко над 15 млрд, каза той. Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments