12.8 C
София
понеделник, май 2, 2022
НачалоУ насЛекари искат маските на закрито да останат, а бизнесът - помощи от...

Лекари искат маските на закрито да останат, а бизнесът – помощи от държавата

Маските на закрито да останат и след отпадането на епидемиологичната обстановка от 1 април, настояват лекари. Бизнесът пък иска до края на годината да останат помощите от държавата заради пандемията. Прекалено рано е да очакваме, че пандемията е свършила и е време да отпадат мерките. Сериозен ръст на заболели се наблюдава в страните, където мерките отпаднаха, но те имат високо ниво на ваксинирани и изобщо не можем да се сравняваме с тях. При нас се очаква, ако имаме много заразени, те да боледуват и по-тежко, коментира през Би Ти Ви епидемиологът д-р Христиана Бацова. Маските трябва да останат в училища, детски градини, болници. Трябва да остане възможността личните лекари да насочват пациентите към безплатни PCR тестове. Много ми се ще персоналът в заведенията и извън София да носи маски, допълни тя. От Гърция се очаква да навлезе най-новият вариант на омикрона. В пика на вълната картата беше червена. В момента имаме 300 на 100 хил. заболели за 14 дни. До към 20 април се очаква спад и след това едно спокойно лято. Две неща от мерките трябва да останат – маски на закрито, а Министерството на здравеопазването да може да налага мерки, ако все пак нещо стане, каза математикът проф. Николай Витанов.

В последната 1 г. държавата всячески се опитва да ореже компенсациите за бизнеса. Нищо не пречеше тази извънредна обстановка да си остане такава, за да може бизнеса и хората на първа линия да си вземат компенсациите. Очевидно е, че държавата иска да пречи на бизнеса. Има три помощи, които действат в момента. Две от тях са кредити. Въпреки компенсациите за тока, пак плащаме по-високи сметки от 2019 г., разказа председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Бизнесът има толкова голямо недоверие, че няма да допринесе с нищо повече за ваксинацията. Хората бяха излъгани, че ако се ваксинират, няма да седят с маска 8 ч. на ден. Над 90% от персонала на заведенията е ваксиниран и въпреки това, Министерството на здравеопазването се наложи и затвори нощните заведения, категоричен бе той. Засега не се очаква нова версия на вируса, освен модифицираният вариант в Европа. Имаме план. Премиерът каза един месец напред кога ще падне зеленият сертификат, предвидимост има, увери пък Витанов.

Носенето на предпазни маски в градския транспорт трябва да остане и след приключването на извънредната епидемична обстановка. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община. „Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските – в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен – смърка, киха, кашля или има температура, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой и да върши величия.“ – каза проф. Кантарджиев. Той изтъкна, че много здравни специалисти не са съгласни с отмяната на извънредната обстановка и това трябва да се вземе предвид. Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции.

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен. С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора, каза още той. Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците „на първа линия“ и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments