Лекарство за множествена склероза помага срещу Covid-19

0

Лекарството за множествена склероза помага на пациентите с коронавирус да се възстановят. Това предполага фаза 2 от проучване, информира CNN. Лекарство, което обикновено се предписва за лечение на множествена склероза, помага за намаляване на риска от тежко прекарване на заболяването от Covid-19, съобщиха британски изследователи. Но са необходими повече изследвания, за да се покаже дали лекарството, което успокоява имунната система, наистина може да помогне на хората с тежки коронавирусни инфекции.
Изследователите откриха, че новата експериментална версия на интерферон бета-1а на британската биотехнологична компания Synairgen увеличава шансовете за подобрение и възстановяване сред хоспитализирани пациенти с Covid-19. SNG001 намалява шансовете за развитие на тежка болест или смърт със 79% , пишат изследователите в списанието The Lancet Respiratory Medicine. SNG001 е инхалаторна формула на интерферон бета-1а, обикновено използвана за намаляване на възпалението и намаляване на нервните увреждания, причинени от множествена склероза. В проучването SNG001 е прилаган на 48 пациенти с помощта на пулверизатор, докато 50 пациенти са получавали плацебо.

blank
След две седмици пациентите, които са получавали ежедневно лечение, са имали два пъти по-голяма вероятност да се подобрят до ден 15 или 16 и повече от три пъти по-вероятност да се подобрят до ден 28, отколкото тези, които са получили плацебо, установиха изследователите. „Няма обаче съществена разлика между лечебните групи в шансовете за изписване в болница или времето до изписване в болница“, пишат изследователите. Изследователите от Synairgen и други институции установиха, че през двете седмици на лечение 21 пациенти – или 44% – в групата SNG001 са се възстановили от заболяване в сравнение с 11 пациенти – или 22% – в групата на плацебо. Към 28-ия ден 58% в групата SNG001 са се възстановили в сравнение с 35% в групата на плацебо. Като цяло трима пациенти са починали по време на проучването и всички са били в групата на плацебо.Изследователите също така откриха, че 11 пациенти – или 22% – в групата на плацебо са развили тежко заболяване до 16-ия ден в сравнение с шест пациенти – или 13% – в групата SNG001.Най-честият страничен в групата SNG001 е главоболие.
„SNG001, лечение, което вече е проучено и е доказано, че се понася добре при пациенти с астма и ХОББ, изглежда се понася добре и при пациенти, приети в болница с COVID-19“, пишат изследователите в проучването. „Тези обнадеждаващи данни дават силна обосновка за по-големи международни проучвания в контекста на продължаващата клинична тежест на COVID-19“, смятат учените.

Сн. CNN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук