13.8 C
София
неделя, май 15, 2022
НачалоУ насЛекар: Хибридното ваксиниране е съвсем нормално

Лекар: Хибридното ваксиниране е съвсем нормално

„Вариантът за хибридното ваксиниране беше обсъден преди повече от половин година. Това е нещо съвсем нормално. Обоснованието да се прави това е, че тези две ваксини – векторната и РНК, успяват да стимулират имунитета по различен начин”. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков за „Здравей, България”.

„До момента в краката характеристика на самия продукт е записано, че ако човекът е поставил първата си доза и няма странични ефекти, е добре втората доза да е от същия препарат. Това беше наложено заради факта, че при някои от ваксините, какъвто беше случая с AstraZeneca, в хода на самата имунизация се появиха доклади за наблюдавани странични ефекти. Някои от хората се отказаха от нея. За да не се прекъсва имунизационният план, беше предложено да се постави втора ваксина, като тя да е РНК”, каза още той.

Според него не е необходима трета имунизация до началото на зимата.

„Към момента моето лично мнение е, че няма нужда човек да си слага трета доза ваксина. Имунитетът, който се създава след ваксинация, към момента знаем, че е поне една година. Все още сме в този период”, коментира д-р Трифон Вълков.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments