Лидерите на управляващата коалиция ще обсъдят мерки за подпомагане на граждани и бизнес

0

Лидерите на формациите от управляващата коалиция се събират тази вечер, за да обсъдят мерките за овладяване на растящата инфлация и подпомагане на граждани и бизнес. Очаква се на срещата да бъде представен анализ от Министерството на финансите за ефекта от мерките върху държавния бюджет.

Темата за мерките, с които кабинетът да излезе, бе обсъждана на два експертни съвета миналата седмица, но до окончателно решение така и не се стигна.

Всяка от формациите вече е представила част от предложенията си.

Вчера от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ обявиха пакет от 14 мерки, на които държат – сред тях увеличение на пенсиите с „над 20 %“ от 1 юли, а от 1 октомври и преизчисление, като променят т.нар. швейцарско правило, увеличаване на максималния осигурителен праг на 3400 лева, отпадане на акциза за ток и природен газ, намаляване на ДДС за парното и топлата вода, 25 стотинки за 50 л. гориво месечно и данъчни облекчения за работещи родители.

От партията застават и зад идеята на „Демократична България“ за увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

От БСП настояват за увеличаване от 1 юли освен на пенсиите, и на минималната работна заплата, която сега е 710 лева.

В предаването „Неделя 150“ вицепремиерът Асен Василев пресметна, че предложенията ще костват на бюджета 2 млрд. лв.

От „Има такъв народ“ обаче вчера се възмутиха, че мерките не са комуникирани с тях и те научили от медиите например за анонсираното увеличение на пенсиите. Лидерът им Слави Трифонов обвини партньорите си от „Продължаваме промяната“, че правят каквото си искат и отправи предупреждение към тях.

Тази вечер се очаква коалицията все пак да успее да постигне съгласие. Или поне да опита.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук