22.9 C
София
понеделник, септември 26, 2022
НачалоНа фокусЛидерите на управляващата коалиция ще обсъдят мерки за подпомагане на граждани и...

Лидерите на управляващата коалиция ще обсъдят мерки за подпомагане на граждани и бизнес

Лидерите на формациите от управляващата коалиция се събират тази вечер, за да обсъдят мерките за овладяване на растящата инфлация и подпомагане на граждани и бизнес. Очаква се на срещата да бъде представен анализ от Министерството на финансите за ефекта от мерките върху държавния бюджет.

Темата за мерките, с които кабинетът да излезе, бе обсъждана на два експертни съвета миналата седмица, но до окончателно решение така и не се стигна.

Всяка от формациите вече е представила част от предложенията си.

Вчера от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ обявиха пакет от 14 мерки, на които държат – сред тях увеличение на пенсиите с „над 20 %“ от 1 юли, а от 1 октомври и преизчисление, като променят т.нар. швейцарско правило, увеличаване на максималния осигурителен праг на 3400 лева, отпадане на акциза за ток и природен газ, намаляване на ДДС за парното и топлата вода, 25 стотинки за 50 л. гориво месечно и данъчни облекчения за работещи родители.

От партията застават и зад идеята на „Демократична България“ за увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

От БСП настояват за увеличаване от 1 юли освен на пенсиите, и на минималната работна заплата, която сега е 710 лева.

В предаването „Неделя 150“ вицепремиерът Асен Василев пресметна, че предложенията ще костват на бюджета 2 млрд. лв.

От „Има такъв народ“ обаче вчера се възмутиха, че мерките не са комуникирани с тях и те научили от медиите например за анонсираното увеличение на пенсиите. Лидерът им Слави Трифонов обвини партньорите си от „Продължаваме промяната“, че правят каквото си искат и отправи предупреждение към тях.

Тази вечер се очаква коалицията все пак да успее да постигне съгласие. Или поне да опита.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments