5.2 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусДесислава Атанасова участва в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от...

Десислава Атанасова участва в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от семейството на ЕНП от всички държави-членки на ЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова взе участие в онлайн среща на председателите на парламентарни групи на ЕНП в националните парламенти на ЕС.

Акцент на срещата бе военната агресия на Русия в Украйна, която застрашава глобалната сигурност и световната икономика, както и продоволствената и енергийната сигурност.

Десислава Атанасова изтъкна, че хибридното правителство в София, съставено от различни партии, в това число и социалистическа партия, е твърдо колебливо по тези въпроси. Тя информира колегите си от парламентарните групи на ЕНП в националните парламенти на ЕС, че външният министър на Украйна бе на посещение в България три последователни дни, когато българският парламент трябваше да вземе решение за предоставяне на военна помощ. В крайна сметка България е една от двете държави-членки на ЕС, която не предостави военна помощ на Украйна и се ограничи само до хуманитарна подкрепа и подкрепа за бежанците. Това се случи именно, защото единият коалиционен партньор в лицето на социалистическата партия силно се противопостави и с цел оцеляването на правителството не бе взето решение за предоставяне на военна подкрепа за Украйна.

„Ситуацията в България е динамична и в контекста на газовата криза.  Доставките на газ бяха спрени за ден след противоречиво решение на българското правителство. В момента България получава газ от Русия, но чрез посредници, което води до по-високи цени.“, информира Атанасова.

Десислава Атанасова напомни, че ГЕРБ като член на семейството на ЕНП бе първата партия в българския парламент, предложила декларация за налагане на санкции за Русия, която не бе одобрена. Тя допълни, че тепърва предстоят дебати в Народното събрание относно ембаргото на петролните продукти, но засега има заявки от страна на българското правителство за налагане на вето. Наред с това няма яснота относно настанените в хотели украински бежанци след 31 май.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС подчерта също така, че вече шести месец правителството не приема мерки в подкрепа на бизнеса и работниците. Опозицията в лицето на ГЕРБ предлага конструктивни решения на настоящите кризи в парламента, които не се подкрепят.

В тази връзка, парламентарната група на ГЕРБ-СДС обмисля инициирането на вот на недоверие. „Налице е сериозно разклащане на доверието в управлението и за 6 месеца след сформирането на настоящето българско правителство според последното социологическо проучване ГЕРБ е първа политическа сила с преднина от 7%.“, заяви Десислава Атанасова.

Накрая Десислава Атанасова пожела успех на Манфред Вебер на конгреса на ЕНП в Ротердам.

Във видеоконференцията се включи и председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. Той подчерта, че е видимо, че социалистите не са полезни за управлението на никоя държава-членка и пожела успех в усилията на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за предсрочни избори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments