Лидерът на военната хунта в Мали благодари на Владимир Путин за подкрепата

0

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин лидерът на военната хунта и временен президент на Мали Асими Гоита разказа за борбата с терористите и за други усилия за стабилизиране на ситуацията в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

„Асими Гоита подробно описа процесите, протичащи в Мали, и информира за усилията на ръководството на страната за стабилизиране на ситуацията и безкомпромисна борба с терористичните групировки“, се казва в изявлението.

Русия и Мали ще засилят практическото сътрудничество за доставка на руски храни, торове и горива в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл за друг детайл от разговора между Путин и Гоита.

„Двамата обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в областта на търговията, икономиката и други области. Сред засегнатите теми бяха възможните доставки на руски храни, торове и горива в Мали. Беше договорено, че съответните руски и малийски служби ще засилят практическото си сътрудничество“, се казва в изявление на Кремъл.

Лидерите изразиха задоволство от равнището на взаимодействие между Русия и Мали в областта на външната политика, включително от координирането на позициите в рамките на ООН.

От своя страна руският президент изрази надежда, че планираната среща на върха Русия-Африка, която ще се състои в Санкт Петербург през 2023 г., ще допринесе за укрепване на традиционно приятелските отношения на Москва с всички държави на африканския континент.

Путин и Гоита са изразили също задоволство от двустранното сътрудничество във външната политика.

Гоита благодарил на руския лидер за многостранната подкрепа, оказана от Москва, посочи ТАСС.

Вчера хунтата в Мали получи от Русия пет военни самолета и един хеликоптер, припомня Франс прес. През март Русия достави няколко бойни хеликоптера на Мали. Мали освен това прие голям брой руски инструктори. Според Франция и нейните партньори обаче хунтата прибягва до услугите на частната руска военизирана група „Вагнер“, което обаче управляващите в Бамако отричат.

От август 2020 г. насам Република Мали преживя два военни преврата. При първия, на 18 август 2020 г., президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от власт. Военна група, ръководена от полковник Асими Гоита, назначи Ба Ндао за временен президент на Мали. На 26 май 2021 г. обаче той беше свален от същата военна групировка, а Конституционният съд на Мали назначи Гоита за държавен глава за преходния период.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук