16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоНа фокусЛиз Тръс: Не бива да се вслушваме в "дрънкането на оръжия" от...

Лиз Тръс: Не бива да се вслушваме в „дрънкането на оръжия“ от Путин

Великобритания и нейните съюзници не бива да се вслушват в „дрънкането на оръжия“ от страна на руския президент Владимир Путин, призова британската министър-председателка Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс и БТА.

В сряда Путин нареди частична военна мобилизация във връзка с войната в Украйна и заплаши да използва ядрени оръжия.

В излъчено днес интервю за телевизия Си Ен Ен Тръс, която зае поста в началото на този месец, каза, че руският президент е мобилизирал още войници, защото не печели войната. „Не трябва да се вслушваме дрънкането на оръжия от негова страна и фалшивите му заплахи. Вместо това трябва да продължим да налагаме санкции на Русия и да подкрепяме украинците“, призова тя.

Британската министър-председателка се обяви за засилване на координацията с останалите съюзници от Г-7 в светлината на нарасналите заплахи от страна на авторитарни режими. Ще направим така, че Тайван да може да се защитава сам срещу Китай, обеща тя.

Лиз Тръс обеща да работи за уреждане на отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит по пътя на преговорите.

Основен препъникамък е т. нар. Северноирландски протокол, уреждащ правния статут на британската провинция, която има сухопътна граница с членуващата в ЕС Република Ирландия.

„С президента (на САЩ Джо) Байдън сме съгласни, че е жизненоважно да бъде защитено Споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия“, даде да се разбере британската министър-председателка.

Тръс и Байдън вече обсъдиха въпроса в сряда в кулоарите на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Решена съм да направя специалната връзка (на Великобритания) със САЩ още по-специална“, подчерта британската министър-председателка в интервюто си за американската телевизия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments