Лисабон поема поста от Берлин като ротационен председател на Европейския съюз

0

Португалия ще трябва да продължи да координира здравните мерки от двадесет и седемте, в разпръснат ред пред вълните на епидемията, въпреки напредъка през последните месеци. Португалия пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от Германия днес, роля, която обещава да бъде взискателна за семестър, който ще остане белязан от отговора на здравната криза.С деблокирането на плана за възстановяване след Covid и сключването в екстремни условия на споразумението с Обединеното кралство след Brexit, германското председателство завърши с няколко успеха във файлове, които хвърлят сянка върху плановете на Португалско председателство, коментира le monde.„Следващата стъпка е не по-малко взискателна“, предупреди португалският премиер социалист Антонио Кошта. „Време е да предприемем действия, да поставим на земята инструментите, с които сме се сдобили: планът за ваксинация в европейски мащаб и националните планове за възстановяване“, каза той във форум публикуван от седмичника Expresso. В координация с Европейската комисия, водена от германката Урсула фон дер Лайен, Лисабон ще трябва да продължи да координира здравните мерки на двадесет и седемте, които реагират разпръснато на всяка вълна от епидемията въпреки напредъка, постигнат от пристигането на коронавируса.
Ветото на Полша и Унгария беше преодоляно на последната среща на върха на германското председателство, португалското председателство ще се заеме с изпълнението на масивен план от 750 милиарда евро, финансиран от безпрецедентен общ заем .
Първият приоритет на португалския семестър, тази цел първо ще бъде постигната чрез приемането на различните национални планове за възстановяване, които според Лисабон трябва да насърчават „икономическо и социално възстановяване, което ще се движи от климата и цифровите преходи“. За да „гарантира, че този двоен преход е възможност за всички“, Португалия желае да организира „социална среща на върха“ на 7 и 8 май в Порто, големият град в северната част на страната. Ако здравната ситуация го позволява, това лице в лице събиране трябва да доведе до ангажимент от държавите-членки да развиват социалните права на европейците. Това „централно събитие“ на португалското председателство трябва да бъде последвано от среща на върха ЕС-Индия, също в Порто, която трябва да отбележи третия португалски приоритет, посветен на „укрепването на стратегическата автономия“ на ЕС. За Лисабон тази среща между европейските държавни или правителствени ръководители и индийския премиер Нарендра Моди ще свидетелства за амбицията на двадесет и седемте да „диверсифицират“ своите партньори в контекста на нарастващо съперничество между Китай и САЩ.
Ако португалското председателство би могло да се възползва от пристигането в Белия дом на демократа Джо Байдън, по-малко враждебен към ЕС от Доналд Тръмп, то ще трябва да трансформира теста след сключването в сряда с Китай на споразумение „по принцип“ много спорно за инвестициите. Освен това ще трябва да подкрепи прилагането на споразумението за свободна търговия, сключено между ЕС и Обединеното кралство, за да се очертаят търговските им отношения след Брекзит.
Друг трънлив въпрос, който Португалия трябва поне да продължи, се отнася до новия „миграционен пакт“, представен от Комисията през септември и който дълбоко разделя страните на фронта, като Италия, Гърция, Испания и Кипър, и враждебни към приемането на мигранти страни като Полша и Унгария.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук