13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусЛитва определи "Вагнер" за терористична организация

Литва определи „Вагнер“ за терористична организация

Парламентът на Литва определи днес руската наемническа компания „Вагнер“ за терористична организация, предаде ДПА.

Частната военна компания, която се сражава на фронтовите линии в Източна Украйна, е заплаха за обществената сигурност, се казва в резолюция, единодушно приета от 117 депутати в литовския парламент.

Според резолюцията наемническата компания е отговорна, освен всичко друго, за убиването и изтезаването на мирни граждани в Украйна и бомбардирането на домове и други цивилни обекти.

В текста беше отправен призив и други страни да последват примера на Литва.

Документът описа „Вагнер“ като „сенчест инструмент на руската сила“, който получава военно оборудване от Москва, използва руска военна инфраструктура и се обучава от военното разузнаване.

Наемници от групата участват във военни операции от началото на руското нахлуване в Украйна и извършват „системни, сериозни престъпления на агресия“, равносилни на тероризъм. Наемническата компания е помагала на Русия да окупира и анексира Кримския полуостров през 2014 г. и е участвала във военни операции в Източна Украйна през 2015 г. Тя също така е била замесена в престъпни действия в Централноафриканската република, Судан и Мали, се посочва в резолюцията.

По-рано Литва определи руската война в Украйна като геноцид и нарече Русия „държава, която подкрепя и извършва тероризъм“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments