15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаЛихвите са лекарството, което започна да действа срещу инфлацията, заяви президентът на...

Лихвите са лекарството, което започна да действа срещу инфлацията, заяви президентът на френската централна банка

Европейската централна банка ще поддържа своите лихвени проценти на нивото, определено на последното й заседание, достатъчно дълго в опит да намали инфлацията. Това заяви Франсоа Вилероа дьо Гало, член на управителния съвет на ЕЦБ, предаде Ройтерс.

„Инфлацията е болест, а лихвите са лекарството. Лекарството започва да действа. Смятаме, че 4 на сто (лихвеният процент по депозитното улеснение – бел. ред.) е добро ниво. Трябва да поддържаме лихвите на 4 на сто достатъчно дълго време“, посочи Дьо Гало, който е и президент на централна банка на Франция, пред телевизия Бе Еф Ем.

На последното си заседание, проведено миналата седмица, ЕЦБ повиши с 0,25 процентни пункта водещите си лихви.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – нарасна до 4,5 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на  средства овърнайт при ЕЦБ) стана 4,00 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,75 на сто.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments