Лозари излизат на протест в Пловдив, Монтана, Плевен, Харманли и Поморие

0

Протести, организирани от Национално сдружение на българските лозари, ще се състоят днес в пет града у нас. Това са Пловдив, Монтана, Плевен, Харманли и Поморие.

Лозарите настояват субсидиите им да се увеличат от 30 от 300 лева за декар реално отгледано лозе, както е в други страни от ЕС.

От бранша искат и да бъде сменен изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Лозари от цяла Северна България два часа ще протестират край Плевен, един от организаторите .Димитър Хараламбиев.

„Целта на протеста е да бъдем чути като организация на лозарите с нашите проблеми по отношение на недостига на оборотни средства. Работим на единен пазар с колегите от Испания, от Западна Европа, дори и от Румъния, където самото лозарство е доста добре субсидирано и в един момент ние не сме конкурентноспособни. 15 на сто от колегите са готови да излязат от този поминък, тоест лозарството продължава стремглаво все по-надолу. Характерният за българина поминък, който си заминава – нямаме работна ръка, държавата неглижира сектора. Ние получаваме мизерно подпомагане, което не е по никакъв начин адекватно на усилията, които се полагат. Ще излезем с техника, ще излезем с хора“.

В Пловдив се очаква протестиращите да  блокират кръговото кръстовище на 6-ия километър на Пазарджишко шосе, а лозари от бургаски регион ще бъдат на изхода на Поморие в посока Слънчев бряг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук