13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоПо светаЛондон: Всички в НАТО подкрепят план за предоставяне на ускорено членство на...

Лондон: Всички в НАТО подкрепят план за предоставяне на ускорено членство на Украйна

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви, че всички съюзници в НАТО подкрепят план за предоставяне на Украйна на ускорено членство във военния блок по подобие на това на Швеция и Финландия.

В рамките на двудневната конференция за възстановяване на Украйна Джеймс Клевърли каза, че Великобритания подкрепя с пълна сила Украйна да може да се присъедини към НАТО без обичайната необходимост да отговаря на условията, изложени в плана за действие за членство в НАТО.

Френският външен министър Катрин Колона беше по-предпазлива, но отбеляза, че обстоятелствата са се променили от 2008 година насам, когато Украйна за последно получи предложение за членство в НАТО, при положение, че изпълни условията.

Въпросът за условията, при които на Украйна се предлага членство в НАТО, разделя съюзниците преди срещата на върха на НАТО следващия месец, припомнят британските медии. В Съединените щати и Германия има опасения, че ранното членство на Украйна в НАТО може да провокира Русия и да се промени структурата на блока.

По време на днешното си виртуално включване в конференцията в Лондон Володимир Зеленски активно призова за приемането на Украйна в ЕС и НАТО. „Украинците демонстрираха ангажимента си към военната реформа, необходима за членство в НАТО, чрез действията си на бойното поле и мисля, че всички съюзници в НАТО признават това“, изтъкна Клевърли.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments