13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаЛондон премахва интервютата за търсещи убежище от 5 държави

Лондон премахва интервютата за търсещи убежище от 5 държави

От британското министерство на вътрешните работи съобщиха, че премахват интервютата за търсещи убежище от пет държави.

Около 12 000 търсещи убежище в Обединеното кралство ще бъдат преценявани дали могат да получат статут на бежанци без да е необходимо да се явяват лично на интервю.

Решението ще бъде взето на базата на попълнен въпросник от 10 страници, изготвен от вътрешното министерство, от гражданите на Афганистан, Еритреа, Либия, Сирия и Йемен, които са подали молби преди юли миналата година. Този ход има за цел да се намали дългият списък с чакащи за предоставяне на убежище – нещо, което премиерът Риши Сунак лично обеща да бъде направено.

Министерството на вътрешните работи уточни, че не става дума за амнистия за убежище, а просто рационализиране на системата за жителите на тези пет държави.

Обичайните проверки за сигурност и криминални досиета ще продължават да се извършват и ще се вземат биометрични данни, но за първи път няма да има интервюта „лице в лице“. Вместо това, отговарящите на условията кандидати за убежище, трябва да отговорят на около 40 въпроса.

Въпросникът трябва да бъде попълнен на английски език и върнат в рамките на 20 работни дни, в противен случай ще се смята, че молбата за убежище е оттеглена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments