Лоша новина: цените на горивата няма да се понижат

0

„Цените на горивата няма да отидат надолу. Ще има механизъм за компенсиране”. Това каза в студиото на „Здравей, България” министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземане на свръхпечалбите”, обясни той. Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации. Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации. „Във вторник беше внесено в Народното събрание. Аз чух анонси, че ще има и други предложения в тази посока. Надявам се, че още от средата на месеца бързо да се приемат тези промени”, каза ресорният министър.

На въпрос вярно ли е, че инфлацията ще спре, когато се намалят цените на горивата, Никола Стоянов отговори, че това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна да спре растежа на инфлацията. Според него септември месец ще е последният, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра ако горивата за бизнеса станат по-евтини, по този начин ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – цените им.

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти. „Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, именно в нашата рафинерия, продуктите, които се получават от него, имаме право да бъдат изнасяни в Европейския съюз”, заяви министърът.

„Тази криза оказа влияние – буквално вериги на доставки се късат и започва да има дефицити в някои сектори”. Така икономическият министър коментира има ли спекула на пазара с млечни продукти. По думите му високите цени се дължат именно на дефицити на основата суровина – млякото. Стоянов увери, че Комисията за защита на потребителите редовно прави проверки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук