Лукашенко е подписал закон, който позволява длъжностни лица да бъдат осъждани на смърт за държавна измяна

0

Александър Лукашенко е подписал закон за увеличаване на наказателната отговорност за екстремизъм и антидържавна дейност, който предвижда смъртно наказание за длъжностни лица, извършили държавна измяна, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на беларуския президент.

„Законът предвижда разширяване на обхвата на наказателната отговорност за извършената от длъжностно лице държавна измяна до всички лица, заемащи публични длъжности. В същото време за държавна измяна, извършена от длъжностно лице или военнослужещ, се въвежда възможността за прилагане на изключителна мярка за наказание – смъртно наказание“, се казва в съобщението.

Съгласно подписания от Лукашенко документ, който вече беше одобрен от беларуския парламент, за редица противодържавни престъпления се установява и допълнително наказание под формата на глоба в размер до около 650 000 долара. „Тази мярка има за цел да осигури безусловно възстановяване на щетите, причинени от такива деяния и да лиши извършителите от средства, за да продължат престъпната си дейност“, се казва още в съобщението.

Законът въвежда и наказателна отговорност за пропаганда на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили, други войски и военни формирования, паравоенни организации, както и за нарушаване на изискванията за опазване на държавната тайна. Също така се увеличава от три на десет дни срокът за задържане на лица, заподозрени в държавна измяна, заговор или други действия, целящи завземане на държавната власт, както и шпионаж и агентурна дейност, за да се осигури възможно най-високо качество на оперативно-издирвателните дейности по съответните дела.

Същевременно законът предвижда освобождаване от наказателна отговорност на лица, които са подготвяли нападение срещу ползваща се с международна защита институция или акт на саботаж, но са се отказали от намеренията си и са съдействали за предотвратяването на горепосочените престъпления.

Беларус е единствената страна в Европа, която все още прилага смъртното наказание, посочва Ройтерс. То вече се прилага в страната за престъпления като убийство или тероризъм. Екзекуциите се извършват с един изстрел в тила.

Новият закон е част от промени в наказателния кодекс, целящи да бъде засилено противодействието срещу „престъпления с екстремистка (терористична) и противодържавна ориентация“, посочва пресслужбата на Лукашенко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук