18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусЛукашенко: Смъртта на Пригожин е "твърде груба“, за да бъде дело на...

Лукашенко: Смъртта на Пригожин е „твърде груба“, за да бъде дело на Путин

Беларуският президент Александър Лукашенко отрече Владимир Путин да е отговорен за смъртта на Евгений Пригожин при фаталната самолетна катастрофа по-рано тази седмица.

„Не мога да кажа кой го е направил . . . Но познавам Путин. Той е разумен, много спокоен и дори човек с бавен ритъм. Предполагаемото убийство е „твърде груба, непрофесионална работа“, за да бъде дело на президента на Русия“, заяви в петък Лукашенко, предаде „Файненшъл таймс“.

Преди смъртта на Пригожин, Лукашенко и Кремъл се споразумяха силите на частната военна групировка „Вагнер“ да бъдат базирани в Беларус след неуспешното въстание на групата срещу руската армия.

Лукашенко обаче отбеляза, че никога не е гарантирал личната безопасност нито на Пригожин, нито на Дмитрий Уткин, основателят на „Вагнер“, който също загина в самолетната катастрофа в четвъртък.

„Категорично предупредих и двамата”, каза той.

Говорейки пред беларуски медии, Лукашенко посочи, че Евгений Пригожин не е поискал гаранции за сигурност по време на престоя си в неговата страна.

Лукашенко каза, че Пригожин по някое време е научил, че срещу него се готви опит за убийство и е информирал Кремъл и Федералната служба за сигурност (ФСБ) за това. Лукашенко каза още, че войниците от групата „Вагнер“, разположени в момента, няма да напуснат Беларус въпреки информациите, които го твърдят.

„Вагнер е живял, Вагнер живее и Вагнер ще живее в Беларус“, подчерта той.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments