4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоVoayageЛюбители на вкусната храна и природните красоти се събират в Тетевен за...

Любители на вкусната храна и природните красоти се събират в Тетевен за празника на тетевенската саламура

Празникът на тетевенската саламура събира гости от цялата страна, дошли да опитат вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен.

Програмата, която започва днес от 10:00 часа, предвижда дегустация на тетевенска рибена чорба (саламура) и на характерни рибни и домашни ястия от региона. Ще участват представители на кметствата, читалищата, хотелиери и ресторантьори, организации от общината.

Ще бъде добавен и нов акцент – освен дегустирани, рибените чорби на участниците ще бъдат оценени. Най-добрата саламура ще бъде определена от самите участващи майсторите готвачи, които ще опитат всички рибени чорби и оценят на анонимен принцип майсторлъка на колегите си.

Тетевенската саламура е характерна за региона по поречието на планинските реки

Тетевенската саламура е характерна за региона по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук.

Всяка година в празника участват със своите кулинарни изкушения самодейците от Народно читалище „Христо Смирненски 1925 г.“ в село Черни Вит. По традиция те ще приготвят характерната чернивитска саламура – люта и кисела. Ще изненадат гостите на Тетевен също със специалитетите –  „бял мъж“, качамак, просеник, катък с печени чушки, пита със сланина, лютивка и чернивитска ракия, разказа за БТА секретарят на читалището Петя Василева и добави, че всички ястия са характерни за региона.

„Този празник е начин да покажем автентичните храни, които нашите предци са слагали на трапезата и които все още се приготвят в домовете в Черни Вит“, посочи Василева.

Рибената чорба ще приготвят с пъстърва от реката. Ще има също пълнена пъстърва с орехи и лук и пържена риба в орехова шума.

Секретарят на читалището разказа как се приготвя пълнената риба. „Орехите се нарязват на едро, изпържват се и след това се добавя лук, нарязан на ситно, и сушени чушки. След като се изпържи сместа, с нея се пълни пъстървата, зашива се и се изпича“ .

Село Черни Вит е известно с производството на зелено сирене, затова то задължително ще част от вкусотиите на празника.

Саламурата трябва да е пикантна, кисела и солена

Вече 45 години известният готвач от село Рибарица Симеон Нейденов изкушава своите клиенти с тетевенската саламура. За БТА той разкри тайната на приготвянето й. „Слага се вода с люта чушка, копър и домати, които е хубаво да са миналогодишни. Пече се рибата и рак върху въглен. Слагат се във водата и се кипва, прибавя се черен пипер и копър. Като се махне от огъня – и чесън. Саламурата трябва да е пикантна, кисела и солена. Като сръбне човек до три пъти и да се изпоти по челото. Много е подходяща за мезе към тетевенска или рибарска сливова ракия“, разказа Найденов.

По думите му чорбата може да се консумира топла, но истинските ѝ ценители обикновено я ядат студена. В някои населени места, като Тетевен и Гложене, я приготвят с няколко вида речна риба, но в Рибарица я правят най-вече с пъстърва, тъй като там друга риба не се среща.

„Като се прави с любов, налее се водата от любовно кладенче и става. Като има мерак, желание и добри консуматори, които искат да опитат, нещата се получават“, категоричен е готвачът и добавя, че саламурата трябва да се консумира с ракия, защото „без ракия няма веселия“.

За празника Найденов ще приготви също пържено месо с лук, пръжки, пържена риба, пестил от сливи, просеник, опечен в пепел, баница и ще очаква добрите дегустатори.

Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии

Освен с всички тези кулинарни изкушения, пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии и изпълнения на духовия оркестър „Виво Монтана“, който ще има грижата да поддържа емоцията на гостите на балканджийско ниво.

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.

Източник и снимка: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments