23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоVIP styleЛюбопитни факти за живота на крал Чарлз III, които малцина знаят

Любопитни факти за живота на крал Чарлз III, които малцина знаят

Гмуркане до отломките на потънали корабирисуване сред красивите пейзажи на Хималаите и необичайни телевизионни изяви – това са само част от интересните занимания и случки от живота на британския крал Чарлз III, които малцина знаят. А с едно от известните му хобита – музиката, ни запознава по-отблизо документалният филм „Принцът и композиторът”, който се излъчва в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON. Лентата разказва за любимия композитор на монарха – сър Хюбърт Пери.

Първо бебе

Кралят е първото кралско бебе, родено в Бъкингамския дворец през 20 век. Той идва на бял свят на 14 ноември 1948 г.

 

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

 

Принц на 9

Крал Чарлз III е едва 9-годишен, когато майка му го прави принц на Уелс. Това е титла, която традиционно се дава на първия в реда на наследяване на трона.

 

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

 

Талант в музиката

Кралят може да свири на три инструмента: китара, пиано и виолончело. Той започва да композира собствени мелодии, когато е едва на 17.

Арт хоби

Рисуването и скицирането винаги са били основното занимание за релаксация на Чарлз. Той е рисувал множество пейзажи през годините, включително с гледки от Хонконг и замъка „Балморал” в Шотландия.

Първата среща с Даяна

Тогавашният престолонаследник се запознава с бъдещата си съпруга Даяна Спенсър в имението на семейството ѝ по време на лов. 29-годишният тогава Чарлз по онова време излиза с по-голямата сестра на Даяна – Сара. А бъдещата принцеса е едва 16-годишна.

 

Чарлз и Даяна
Gulliver/Getty Images

 

ТВ водещ

Крал Чарлз представя специална прогноза за времето по време на посещението си в централата на Би Би Си Шотландия.

Принцът и жабата

Застрашен вид еквадорска дървесна жаба е наречен Hyloscirtus princecharlesi или дървесната жаба на принц Чарлз.

В морските дълбини

Крал Чарлз е първият британски монарх, който е квалифициран водолаз. Той започва да се гмурка през 70-те години на миналия век и е изследвал много останки от корабокрушения през годините.

Писател

„The Old Man of Lochnagar” е детска книга, написана от британския крал през 1980 г. и илюстрирана от сър Хю Касън. Творбата е трогателен поглед към въображаемия свят на краля.

 

принц Чарлз
Gulliver/Getty Images


Благородните каузи

Като принц на Уелс Чарлз основа близо 20 благотворителни организации и е патрон на повече от 400 такива. Понастоящем благотворителната му дейност е по-ограничена заради задълженията му на държавен глава.

 

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

 

Потъпкана традиция

Принцеса Даяна е първата британска кралска особа, която ражда децата си в болница. Към онзи момент всички благороднички са ставали майки в домашни условия. Чарлз пък създава прецедент в историята на фамилията си като присъства на раждането и на двамата си синове.

 

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments