13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусМААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски, предаде ДПА.

В изявление, в което се цитира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, агенцията съобщава, че по време на инспекцията в неделя екипът ѝ е видял „няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта“. Агенцията заяви, че мините са били разположени в зона с ограничен достъп, недостъпна за персонала на централата, и че екипът ѝ не е забелязал нито едно от устройствата „в рамките на вътрешния периметър на обекта“.

„Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност на МААЕ и ръководството за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата – дори ако първоначалната оценка на МААЕ, основана на собствените ѝ наблюдения и разясненията на централата, е, че евентуална детонация на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за ядрена безопасност и сигурност на площадката. Екипът ще продължи взаимодействието си с централата“, се казва в текста.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments