МААЕ утроява присъствието си в украинските АЕЦ

0

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която вече присъства в окупираната от руската армия ядрена електроцентрала в Запорожие, ще изпрати експерти и в други украински обекти през следващите няколко дни и в крайна сметка ще утрои броя им, съобщи Франс прес, цитирайки изявление, публикувано тази вечер.

МААЕ „скоро ще бъде постоянно разположена във всички украински електроцентрали, включително в Чернобил“. Генералният директор на агенцията на ООН Рафаел Гроси ще отиде на място следващата седмица, за да стартира новата операция.

Въпреки че от началото на войната се провеждат специални мисии, това решение „бележи значително разширяване“, подчертава МААЕ. Досега персонал на международната организация беше настанен само в изключително чувствителния обект Запорожие, който се намира близо до фронтовата линия и редовно е обект на бомбардировки – от септември там са настанени „до четирима“ души.

Отсега нататък „около 11 до 12 експерти ще присъстват по всяко време“ в Украйна, за да „наблюдават ситуацията, да проверяват оборудването“ или да „предоставят техническа помощ“, уточниха от агенцията.

През декември, след среща с Гроси, украинският министър-председател Денис Шмигал обяви такива мисии за „обезопасяване“ на петте електроцентрали в страната, но времето и размерът им не бяха уточнени. Освен в Запорожие, инспектори ще бъдат изпратени в Ровно, Хмелницки, Южноукраинската АЕЦ и Чернобил – печално известната централа, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в историята.

Ръководителят на МААЕ ще се срещне и с високопоставени украински служители в рамките на усилията си за създаване на „защитна зона“ около централата в Запорожие. Той провежда консултации с Киев и Москва от няколко месеца, но засега неуспешно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук