22.9 C
София
понеделник, юни 5, 2023
НачалоVoayageМагията на Оман

Магията на Оман

Оман  е третата по големина страна на Арабския полуостров, известна с безкрайните си мили брегова линия, високи планински вериги, скалисти каньони, буйни оазиси и обширни пустини. Открийте се и с топлото посрещане на посетителите.

Със своето най-забележително разнообразие от пейзажи Оман привлича безстрашни пътници от годините, но  облекчаването на визовите правила отваря  този пустинен султанат за по-широка публикация. Отвъд естествената красота на Оман, ще откриете силни традиции, богато наследство и градове, които съчетават история и традиции с модерна визия. Столицата на Оман,  Мускат  , вероятно е най-близката, до която ще се върнете назад във времето на Арабския полуостров. Докато лъскавите ми съседите си  Дубай  и  Рияд  са известни със своите небостъргачи със стъкло и хром, високите сгради са защитени от закона в този исторически пристанищен град. Вместо това ще откриете варосани, ниски къщи с безпрепятствена гледка към назъбените планини Хаджар, които обграждат града на юг.

Извисяващите се джамии в Оман са забележителни изключения от законите на страната „без високи сгради“. В сърцето на Маскат, заобиколен от поддържани градини и мрежа от сложни арки, Голямата джамия Султан Кабус и нейното 91 м (300 фута) минаре доминират над силуета на града.

Джамията е открита през 2001 г. в чест на 30-годишното управление на султан Кабус бин Саид Ал Саид, владетелят, който тласна Оман към модерността след откриването на обширни петролни запаси през 70-те години на миналия век. Голямата джамия е била дом на най-големия полилей Сваровски в света и най-големия ръчно тъкан килим в света, но тези заглавия наскоро бяха отвлечени от полилея и килима в Голямата джамия Шейх Зайед в Абу Даби .

Само на кратко шофиране и разходка с лодка от Маскат, Damaniyat е верига от девет необитаеми острова в непосредствена близост до брега на Персийския залив. Изпъстрени със спокойни, плитки заливи и девствени плажове, островите са домакин на зашеметяващ набор от диви животни както над, така и под водата.

Морски костенурки, акули, мигриращи птици и древни коралови рифове процъфтяват в Дамания, което прави този защитен архипелаг първокласно място за гмуркане с шнорхел и гмуркане. Септември до ноември е пиковият сезон за забелязване на китови акули – незабравима среща.

Сн.lonely planet

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments