22.1 C
София
четвъртък, септември 2, 2021
НачалоУ насМайки бягат с бебешки колички в подкрепа на чистия въздух

Майки бягат с бебешки колички в подкрепа на чистия въздух

Ден преди празника на Варна, на 14 август от 10.00 ч в Морската градина ще се проведе първото бягане с бебешки колички под надслов „Въздух за децата“. Организатори са бегаческата общност iRun в партньорство с родителска мрежа Въздух за децата, а целта на събитието е да повиши осведомеността сред родителите за вредното влияние, което лошото качество на въздуха оказва върху здравето на подрастващите.

Регистрацията за бягането ще бъде отворена от 9.00 ч., а самото събитие ще започне в 10.00 ч. на алеята между Морско казино и Радио Варна. на входа на Морската градина. Събитието ще е отворено за всички желаещи да се включат, а организаторите са подготвили много изненади. Макар фокусът на бягането да са родителите, то е отворено за всички желаещи, а първенците ще бъдат наградени с грамоти и медали. За майките и татковци с колички има допълнителен стимул – първите регистрирани ще получат тениска подарък, а първата финиширала ще получи като специална награда озонатор и йонизатор за въздух. Трасето е с дължина 5 км., минава покрай Делфинариума и е много леко и приятно за родителите, избрали да бягат или ходят с бебешки колички.

По време на събитието ще има и обособено пространство, където участници и публика ще могат да получат повече информация за причините и рисковете от замърсяването на въздуха, както и да говорят повече по темата с Д-р Димчо Томов, асистент в катедра „Хигиена и епидемиология“ на МУ – Варна. На място д-р Томов ще донесе два уреда за измерване качеството на въздуха, като целта ще е не толкова да бъде направено замерване на моментните стойности, а да се направи демонстрация на начините на измерване на фини прахови частици. В информационната шатра на събитието ще има също допълнителни материали по темата. Партньори на събитието са също Студентски съвет към МУ – Варна и Асоциация на студентите медици в България-гр.Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments