22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусМакедонският външен министър: Не виждам политическа воля в София

Македонският външен министър: Не виждам политическа воля в София

Няма да има отделна глава за двустранните въпроси и историческите въпроси няма да бъдат критерий за придвижване на процеса напред. Това каза македонският външен министър Буяр Османи в интервю за телевизия „Телма“, допълвайки, че португалското предложение е в основата на разрешаването на спора с България.

„Най-важното за мен е първо да преценим дали има политическа воля, преди да подходим към конкретните въпроси, решения и документи. Засега не виждаме политическа воля в София. Веднага щом видим сигнал, че има политическа воля, ще влезем в тези разговори като по-нататъшни по отношение на конкретни предложения“, каза външният министър, говорейки за решаване на отворените въпроси с България.

Османи каза, че португалското предложение е в основата на разрешаването на езиковия спор с България, а по отношение на двустранните въпроси той подчерта, че няма да бъде допусната отделна глава, докато историческите въпроси сочат, че те няма да бъдат критерий за преместване процес напред.

„По отношение на езика казахме, че португалското предложение е основата за решение, също и по отношение на двустранните въпроси – няма да бъде позволена нито отделна глава, нито историческите въпроси да бъдат „еталон“ или предпоставки за напредък в процеса“, каза Османи.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments