24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусМакрон започва двудневно посещение в Нидерландия

Макрон започва двудневно посещение в Нидерландия

Президентът на Франция Еманюел Макрон е на посещение днес и утре в Нидерландия. Визитата включва среща с нидерландската кралска двойка и  реч на Макрон относно Европа, която е очаквана с голям интерес след породилите полемика негови думи за Тайван след визита му в Китай, предаде Франс прес.

В Нидерландия с Макрон ще дойде  и първата дама Бриджит. Двамата ще бъдат посрещнати с военни почести от крал Вилем-Александър и съпругата му Максима в Кралския дворец в Амстердам  в 9 ч. по Гринуич. После ще има прием, след това частен обяд. Вечерта ще има държавен банкет, на който са поканени нидерландският певец Дейв, който е много популярен във Франция, архитектът Рем Колхас и директорът на „Тур дьо Франс“ Кристиан Прюдом.

Днес следобед в нидерландския институт „Нексус“ в Хага Макрон ще представи и визията си за суверенитета и сигурността на Европа в областта на икономиката и промишлеността.

Утре пък Париж и Хага ще подпишат пакт за иновациите, в който централно място ще има сътрудничеството при производството на полупроводници, енергетиката и квантовата физика. Макрон ще посети и лабораториите за квантова физика на университета в Амстердам.

Преди да се приберат в Париж, семейство Макрон заедно с кралското семейство на Нидерландия ще разгледат и ретроспективната изложбата на Вермеер в „Райксмузеум“ в Амстердам.

Това е първата визита на френски президент в Нидерландия от 2000 г. През 2016 г. нидерландската кралска двойка пък беше във Франция.

Посещението на Макрон в Нидерландия и срещите му с краля донякъде компенсират провалената британската кралска визита във Франция. Визитата на Чарлз Трети бе отменена заради общонационалните мобилизации срещу пенсионната реформа. Пореден ден на такава мобилизация ще има в четвъртък, в навечерието на очаквано ключово становище по темата от Конституционния съвет на Франция, от което зависи бъдещето на пенсионната реформа, планирана от Макрон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments