Макрон и Санчес подписват договор за приятелство в Барселона

0

Френският президент Еманюел Макрон се среща днес с испанския премиер Педро Санчес в Барселона, като Париж се стреми да получи подкрепа от Мадрид за твърдата си позиция срещу протекционистичните мерки на САЩ, предаде АФП.

Срещата на върха се провежда, докато във Франция се очаква напрегнат ден на национална стачка заради плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

След разговори в Националния художествен музей на Каталуния двамата лидери ще подпишат договор за приятелство и сътрудничество, засилващ двустранните връзки по въпроси като миграцията, отбраната и енергетиката.

С договора Париж се стреми да създаде по-силни връзки със съседни страни, различни от Германия, особено такива в Южна Европа, в момент, когато алиансът Париж-Берлин, който е в основата на единството на ЕС, показва признаци на напрежение.

Но основната цел на Макрон е да търси съвместна позиция с Мадрид по отговора на Европа на Закона за намаляване на инфлацията на Вашингтон, мащабен инвестиционен план за ускоряване на прехода на САЩ към зелена енергия.

Европа се опасява, че планът, който ще налее милиарди долари в щадящи климата технологии, ще изкриви трансатлантическата търговия и ще даде несправедливо предимство на американските компании.

Макрон, който заклейми субсидиите като „суперагресивни“ при визитата си във Вашингтон през ноември, иска от Брюксел подобни мерки, за да не се позволи преместване на европейски компании, искащи да се възползват от американските субсидии.

Досега обаче членките на ЕС са разделени относно това как да отговорят на американския подход, като твърдата позиция на Макрон не е много популярна в Испания.

Разделения в Европа

Говорейки пред Си Ен Би Си по-рано тази седмица, Санчес призна, че Европа има „работа по писане на домашното си“, по-специално за преосмисляне на политиката си за субсидии, „за да изпрати послание до индустрията в световен мащаб, че Европа – и разбира се, Испания – е добро място“ за инвестиране .

Френският лидер се надява да убеди Олаф Шолц да подкрепи позицията му, въпреки че германският канцлер засега изглежда по-склонен към диалог, отколкото към спор с Вашингтон.

Шолц е очакван в Париж в неделя за отбелязването на 60 години от подписването на френско-германския договор за следвоенно приятелство.

Срещата на върха Макрон-Санчес идва три месеца след като Париж, Мадрид и Лисабон се споразумяха да изградят масивен подводен тръбопровод за водород, свързващ Барселона и Марсилия, който ще бъде ключов за енергийната независимост на ЕС.

Барселона бе избрана за домакин на срещата, защото „ще бъде в основата на този стратегически проект“, каза говорителката на испанското правителство Исабел Родригес.

Освен това Мадрид иска да покаже, че ситуацията в североизточния регион Каталуния се е нормализирала от 2017 г., когато сепаратистите там организираха неуспешен опит за независимост, което предизвиква най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

Но групи, подкрепящи независимостта на Каталуния, планират да излязат по улиците, за да протестират срещу срещата на върха в Барселона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук