15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусМакрон: Край на изобилието

Макрон: Край на изобилието

Светът е изправен пред поврат, който ще ни принуди към „усилия и жертви“ – това заяви френският президент Еманюел Макрон на първото заседание на министерския съвет след ваканцията, на което очерта главните линии в борбата срещу кризите.

„Край на изобилието“, край на „един вид безгрижие“, светът се променя – предупреди Еманюел Макрон на първата си среща с министрите пред новия политически сезон, който се задава на фона на  поредица от кризи – война, суша, пожари и смъртоносни бури. По думите на президента властите и занапред ще трябва да решават извънредни ситуации, свързани с недоимък на стоки, технологии, природни ресурси и вода, но и с възхода на тоталитарни режими. „Нашата свободна система“ трябва да се отстоява с жертви и битки – и културни, и технологически – допълни Макрон.

Той очерта като приоритети независимостта на Франция (в икономиката, отбраната, енергетиката), борбата с климатичните промени   и равенството на шансовете.

Правителството ще трябва да преразгледа цените на енергията, които замрази до края на тази година. Предстоят сериозни дебати и около реформите на пенсиите и помощите за безработни, отхвърляни от новата  лява опозиция. С това изгледите за единство, към което призова президентът, остават слаби.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments