23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусМакрон: Неваксинираните ги чакат нови ограничения

Макрон: Неваксинираните ги чакат нови ограничения

Френският президент Еманюел Макрон е извлякъл поуки от грешките през 2020 г .: проблемите не бива да бъдат премълчавани, в противен случай хората ще си помислят, че епидемията е отшумяла. В тази връзка, както пише Le Figaro, той направи изявление пред французите, в което обяви нови мерки за борба с пандемията. Повторното поставяне под карантина на Франция сега или през есента би било немислимо, отбелязва авторът на статията, тъй като сега има мощно оръжие срещу коронавируса (поне тежко преминаване на болестта) – ваксина. И Макрон каза, че според него единственото решение на проблема е ваксинацията. Обединеното кралство е добър пример в това отношение, където благодарение на широкото покритие на ваксините болниците се справят с новата вълна.

Но във Франция ситуацията е по-лоша. Очаква се до края на лятото ваксинираните младежи на възраст 12-17 години да са само 30%, до 59 години – 70%, над 60 години – 90%. Това не е достатъчно, казват учените. Но те уверяват, че ако поне половината от неваксинираните си поставят инжекциите, тогава пикът на новата вълна ще бъде много по-нисък и няма да се налага въвеждане на карантина. Въпреки това, от няколко седмици във Франция се наблюдава спад в броя на желаещите да получат ваксината. „Очакват ви 9 милиона дози и доставките продължават“, каза Макрон. Отделен проблем е малкият брой ваксинирани сред здравните работници. От тези, които се грижат за възрастни хора, само 40% са били ваксинирани. Така че Макрон призова за въвеждане на задължителна ваксинация сред тези, които работят с най-уязвимите слоеве от населението, преди 15 септември. Какви санкции ще се налагат по отношение на тези, които нарушават заповедта, все още не е известно.

Учените обръщат внимание, че всяка вълна засяга само 5% от населението, а по-малко от 2-3% от случаите са на възраст над 50 години. Но това беше достатъчно, за да запълни всички болници. Днес във Франция 15-20% от хората над 50 години са без имунитет. И така, на първо място, те предлагат да се ваксинират тези, които са изложени на риск от тежки заболявания: най-възрастните и затлъстелите. И за да принудите хората да ваксинират, можете да утежните максимално живота на тези, които отказват, пише авторът на статията. И така, Еманюел Макрон призна, че ограниченията не трябва да важат за всички, а само за тези, които не са били ваксинирани. Следователно властите ще разширят валидността на санитарния пропуск до кафенета, търговски центрове, болници, влакове, автобуси на дълги разстояния от 1 август. И няма значение дали човек ще използва услугите като клиент, потребител или ще предоставя услуга. Затова Макрон призна, че въпреки че ваксинацията не е задължителна, властите искат по този начин да подтикнат хората да се ваксинират. Въпреки че постоянните тестове помагат да се поддържа достъп до услуги, те вече няма да бъдат компенсирани, така че това решение трябва да убеди хората да се ваксинират по икономически причини, пише Le Figaro.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments