Макрон: Работим за победа на Украйна, но не искаме да прекъсваме диалога с Русия

0

Френският президент Еманюел Макрон защити продължаващите си дипломатически усилия и телефонни разговори с руския президент Владимир Путин след инвазията в Украйна, като определи критиките към усилията му като „погрешен морал“, предава АФП.

В речта си пред френските посланици, събрали се в Елисейския дворец, Макрон постави под въпрос решението на западните столици да затворят линиите за комуникация с Кремъл.

„Работата на един дипломат е да разговаря с всички и особено с хората, с които не сме съгласни“, каза той в годишното си обръщение по въпросите на външната политика. „Кой иска Турция да бъде единствената световна сила, която разговаря с Русия? … Не трябва да се поддаваме на никаква форма на погрешен морал, която би се опитала да ни отслаби“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е в трудни отношения с Макрон, се опитва да се изяви като посредник във войната в Украйна, като се среща както с Путин, така и с украинския президент Володимир Зеленски.

Макрон остава ангажиран с дипломатическите си усилия с Русия и след период на мълчание разговаря с руския президент на 19 август. Разговорът беше съсредоточен върху безопасността в атомната електроцентрала в Запорожие.

Усилията на френския президент бяха подложени на критики от страна на съюзниците от НАТО, особено в Източна Европа, които поставиха под въпрос ползата от разговорите му с Путин. Коментарите на Макрон, че Русия „не трябва да бъде унижавана“, за да се подготви за бъдещ дипломатически изход, също предизвикаха вълна от осъждане и породиха подозрения, че той е готов да направи отстъпки на Русия. Елисейският дворец многократно е отричал подобни твърдения.

По време на речта си Макрон заклейми нахлуването на Русия в Украйна като „империалистическа“ война и настоя, че „не може да се позволи на Русия да спечели войната“, съобщи „Политико“.

„Искаме да работим или за победа на Украйна, или за постигане на мир чрез преговори при условия, които са приемливи за Украйна“, каза той.

Една от основните теми в обширната реч на Макрон пред посланиците в областта на външните работи беше, че светът все повече рискува да се раздели на различни блокове след нахлуването на Русия в Украйна и на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин.

„Никога не сме били зависими от някоя световна сила. Винаги сме запазвали своята независимост. Но сега ще бъдем ли принудени да избираме?“ – попита той.

Макрон се изказа в полза на запазването на френската и европейската „независимост“ в конфронтацията между САЩ и Китай, за да се продължат дискусиите по изменението на климата и регионалните въпроси.

“ не означава равно третиране. Съединените щати са наши съюзници. Но ние не искаме да зависим от тях“, каза той.

Той също така предупреди да не се допуска възникване на разделение между членовете на ЕС в условията на руската агресия и на фона на предупрежденията, че енергийната криза и нарастващата инфлация могат да доведат до разделение.

„Не трябва да позволяваме Европа да бъде разделена от тази война. Европейското единство е от ключово значение. Разделянето на Европа е една от целите на Русия във войната“, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук