11.8 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусМакрон става арбитър между Скопие и София

Макрон става арбитър между Скопие и София

Френският президент Еманюел Макрон е изразил готовност да събере в Париж „в подходящ момент” представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение. То би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

От Елисейския дворец съобщават, че Макрон е провел снощи телефонни разговори с българския президент Румен Радев и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.  Френският президент е изразил своята пълна подкрепа за споразумение между двете страни, което би допринесло за добросъседските отношения и би конкретизирало европейската перспектива на РСМ. Френското президентство подчертава, че Париж поддържа от няколко седмици усилията за намиране решение на спора между двете страни.

RELATED ARTICLES

1 коментар

  1. Първото което може да направи Макрон в тази връзка е да признае официално историческата вина на Франция за създаването на дълбоко несправедливия Ньойски договор, изработен и наложен от неговия предшественик Клемансо. В този договор е генезисът на всички сегашни проблеми между България и Македония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments