5.6 C
София
понеделник, януари 17, 2022
НачалоVoayageМалдиви – бягство от пандемията

Малдиви – бягство от пандемията

Малдивите продължават да са една от най-безопасните дестинации за пътешествие, дори по време на пандемия от коронавирус. Островите са кътче на спокойствие, където тишината се нарушава само от ласкавия шум на вълните. На Малдивите през деня можете да наблюдавате фантастичния подводен живот, да идете на риболов или просто да дремете в хамак под сянката на наклонените над водата палми. А вечер ще ви удиви красотата на залеза.

За да заминете за това райско място ви е необходим отрицателен PCR-тест, направен 96 часа по-рано и 24 часа преди да пристигнете трябва да попълните онлайн здравна декларация. Това е линкът, на който може да я попълните https://imuga.immigration.gov.mv/

Необходимо е да представите още резервация от мястото, където ще отседнете. Линк към здравната застраховка https://myallied.mv/type/health-allied

Ето повече съвети от екскурзовода Красимир Младенов, който посрещна няколко групи с българи на Малдивите.

Какви са изискванията за влизане в Малдивите?

Красимир Младенов: Основното изискване за влизане в Малдиви е негативен PCR-тест, който да бъде направен 96 часа по-рано. Той трябва да е преведен на английски език в него да бъдат вписани паспортните данни. Необходимо е още да се попълни електронна здравна декларация 24 часа преди пристигането в островната държава, за да бъде представен QR кодът й на паспортните власти при пристигане.

Безопасно място ли са Малдивите? Може ли да си направим застарховка за COVID-19?

Красимир Младенов: Малдивите са много безопасно място, защото всеки един турист пристига тук с отрицателен PCR-тест. Тук има голяма дистанция между гостите в хотелите на локалните острови и на ризортите. Това е едно страхотно място, където човек може да се изолира на плажа и да прекара времето си. Допълнителна застраховка срещу 35 долара може да покрие всички разноски, ако се окажете положителен за коронавирус при втория тест, който се изисква задължително при напускане на Малдивите. Тук има два варианта за престой, единият е да се спи на локален остров, където живеят местните. Другият вариант е да се настанихте в ризорт, тогава не е нужно да се прави PCR-тест на излизане. Но ако отседнете на локален остров, не може да го напуснете без отрицателен PCR-тест. Застраховката покрива разходи по престоя в карантина, ако се окажете положителен. Има специален хотел, в който ще бъдете наситени за 14 дни.

Какво могат да правят туристите, когато пристигнат на локален остров? Какви са възможните варианти за екскурзии?

Красимир Младенов: Типичният профил на турист, който отива на Малдивите е почивка на ризорт, без да обикаляш други острови. Докато нашата агенция предлага да се нощува на местен остров като Маафуши на приемливи цени във висок клас хотел на плажа и всеки ден да има разнообразна програма. В някои от дните правим шнорхелинг. Тук е място, на което ако е красиво над водата, то под водата има още по-голяма красота. Може да плувате с костенурки, с акули, които не хапят, с различни цветни рибки, да гледате корални рифове.

Повечето туристи идват тук, за да посетят различни видове ризорти, да направят красиви снимки до водните бунгала. Ние оргинизираме дневни посещения до ризортите на много разумна цена, отиваме сутринта, прекарваме цял ден там и вечерта се прибираме на локалния остров.

 

Колко от ризортите в момента са отворени за дневни посещения?

Красимир Младенов: Ситуацията е такава, че всеки един ризорт нормално и очаквано гледа да предпази своите главни гости, хората, които плащат за нощувка. Затова голяма част от ризортите не предлагат дневна визита, заради ситуацията с коронавируса. На Мале атол, около Маафуши, има два ризорта, които предлагат дневни посещения.

Кога са следващите Ви планирани пътувания до Малдивите?

Красимир Младенов: Имахме две групи тук през декември, общо 15 дни имаше българи на Маафуши. Този проект много се харесва. Според мен, това е едно място, което е много подходящо за ковид-ситуацията. С един негативен PCR-тест се озоваваш на място, което е безопасно, има много малки заболели на ден. Самите Малдиви предразполагат към по-голяма дистанция и усамотение. Много малка е вероятността тук да се заразиш с COVID-19. Затова сме планирали нови дати през февруари и март на Маафуши.

Какви са условията за онлайн работа тук? Бърз и надежден ли е интернета?

Красимир Младенов: В днешно време интернета е необходимост за всеки един от нас. За щастие, Малдивите откъм интернет свързаност са много добре развити. Това е една от първите държави с 5G интернет. Предлагат се мобилни сим-карти, които са пакети за туристи с около 17-20 GB. Скоростта е много висока, всеки един хотел и ризорт предлага собствен интернет, така че условията да работиш от плажа тук са страхотни.

Какъв съвет бихте дали на туристите, които са се запътили към Малдивите?

Красимир Младенов: Моят съвет е по никакъв начин да не се притеснявате заради ситуацията с ковид, ако имате негативен тест, слагайте банските, слънцезащитното масло и маската за шноргелинг и идвайте в рая.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments