Малкият бизнес: Принудени сме да вдигаме цените за стоките и услуги

0

Цените на тока се отразяват пагубно на малкия и среден бизнес, който е принуден да вдига цените на стоките и услугите, за да съществува, а в същото време потреблението се свива, заявиха представители на малки и семейни бизнеси пред репортери на БТА.

Ето как коментират ситуацията пекари, шивачи, бижутери и фризьори пред българската агенция:

Фризьорката Светлана Дойчинова каза, че сметките, които плаща за електроенергия тази зима, са се повишили драстично. Тя даде за пример, че в най-студените дни на изминалата 2021 г. максималната й сметка за ток е била 195 лв., докато тази година е 300 лева (с компенсациите). Светлана отчита и 30-процентен дълготраен спад на клиентите си през последната година. Според нея това се дължи на пандемията от COVID-19 и факта, че много хора все още работят от домовете си. „Много народ се изнесоха от София преди две години и все още не са се завърнали в столицата“, коментира фризьорката. Тя разказа, че през първите месеци на пандемията е била „на ръба“ на оцеляването. Въпреки че в началото наемодателката на фризьорския салон е намалила с 30 на сто наема, това само частично помогнало, защото тогава почти не е имала никаква работа.

Собственичките на малко шивашко ателие в столичния квартал „Овча Купел‘‘ Адриана Петрова и Даниела Кръстева разказват, че сметките им за ток се отразяват пагубно на бизнеса, тъй като постоянно им се налага да увеличават цените на услугите, за да продължат да съществуват. В шивашкото ателие те приемат поръчки за поправки на дрехи, смяна на ципове и различни корекции. Хората в квартала вече ги познават, тъй като ателието им работи от години. В тези дни бизнесът на двете дами изпитва сериозни затруднения заради свитото потребление и цените на електроенергията.

Адриана Петрова смята, че програмите в подкрепа на бизнеса по време на пандемията като цяло не са били добре измислени. “Малкият бизнес по никакъв начин не може да се вреди до помощ от държавата, тъй като изискванията са наистина много‘‘, допълни колежката й Кръстева. Тя смята, че това е възможно само за тези, които имат свои адвокати, докато обикновените търговци или собственици на търговски обект изобщо не могат да кандидатстват. „Мисля, че няма да се случи нищо. Може да съм доста песимистична, но не виждам нищо светло‘‘, посочи Петрова.

Натали Вълчева, собственичка на малка пекарна в центъра на София, също коментира, че се е наложило да увеличат цените на продуктите си. Тя е разкрила своя бизнес в периода на пандeмията от COVID-19 и към момента смята, че не среща адекватна помощ. Никой не ни съобщава нищо по начин, който да ни е от полза. Гледаме да сме търпеливи и да се справим сами, посочи тя. Вълчева е на мнение, че потреблението на хората от средната класа, които са били нейни основни клиенти при отварянето на пекарната, сега се е свило до минимум. ‘‘Има затруднения, нормално е, това го усещаме всички“, каза Вълчева. Виждам, че инфлацията се отразява негативно не само върху малкия и среден бизнес, а най-много на потребителите, допълни тя.

По предложение на Министерството на енергетиката, заради поскъпването на електроенергията, правителството прие програма за компенсиране на крайните небитови потребители на ток. Компенсации за електроенергия се полагат на всички представители на бизнеса. Те се отразяват като намаление на дължимите суми за месеците октомври, ноември и декември 2021 г. , както и за януари, февруари и март тази година.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук