Манолова настоява здравният министър да въведе правила за промишлените обекти в населените места

0

Министърът на здравеопазването да въведе правила за разполагането на промишлени обекти в населените места. Наредбата беше отменена през 2011 г. и няма реални правила, които да защитават гражданите от мръсния въздух. Поради липсата на правила всеки прави каквото иска, а институциите са застанали на страната на икономически силните и си затварят очите. След като от РИОСВ нямат нормативна база да си свършат работата, министърът да си свърши работата. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Стара Загора. Манолова и протестиращите от Нова Загора срещу мръсния въздух се срещнаха с директора на РИОСВ-Стара Загора във връзка с инсталацията за биогаз в Нова Загора и лошите миризми в града. Припомняме, че Манолова подкрепи протеста на жителите на Нова Загора пред РИОСВ-Стара Загора на 28 септември. В случая става въпрос за печеливш бизнес – производство на биогаз. Никой не контролира дейността на инсталацията и никой не проверява. Ако проверяват, санкциите отпадат в съда. Това са проблеми от шест години и ако институциите няма да си свършат работата, изходът е един – оставка, категорична е Манолова.

От РИОСВ-Стара Загора не поеха никакви ангажименти за подобряване на въздуха в Нора Загора. Държавните служители, които не са защитавали гражданите и обществения интерес, ще понесат отговорност след ревизия, каза Манолова.
Тя е категорична, че трябва да има постоянно мониторингова станция до инсталацията, ОВОС на действащото предприятие и добави че сега сигналите за лоша миризма се обявяват за фалшиви. Собствениците на инсталацията за биогаз досега не са изтърпели нито една санкция, обясни Манолова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук