Манолова: Правителството е свирило команда „отстъпление“

0

Борисов изтърва COVID-19 кризата. Вината и отговорността, че хората умират в линейки, в търсене на легло в болница и не успяват да стигнат до лекар, са лично на Бойко Борисов. Той разполагаше с осем месеца да начертае стратегия, да състави план и да подготви здравната система за втората вълна на коронавируса.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция относно състоянието на здравната система в условията на втората вълна от COVID-19.Премиерът и Министерският съвет са напълно абдикирали от отговорността на държавата за живота и здравето на гражданите, според нея. Намирането на легло в болница, линейка, лекар, който да прегледа и лекува, дори на болнично заведение и на пари за PCR тест са оставени в ръцете на отделните граждани, според Манолова.

Правителството е свирило команда „отстъпление“ и е оставило гражданите да се спасяват който както може. Абдикацията на премиера, Министерския съвет и Националния оперативен щаб от отговорностите им, е престъпно бездействие и груба политическа безотговорност, категорична е тя.

„За какво ни е правителство, ако всеки се спасява сам? За какво ни е премиер, който 8 месеца не разбра какво да прави? Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, без който не те приемат в болница“, изтъкна още Мая Манолова.

„Не е вярно, че няма достатъчно легла и болници. Имаме най-много болници в света на глава от населението. Имаме и медицински специалисти, но голямата част от тях не са ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19, защото нямаме организация и управление на кризата“, убедена е тя.
„Защото извънболничната помощ е малко или повече изолирана от борбата с COVID-19. Защото медици и болници бездействат заради спрения планов прием, а в същото време една шепа лекари и сестри в малкото разкрити COVID-19 отделения са на ръба на изтощението. Грижата за болните е стоварена изцяло на главите им“, коментира още Мая Манолова. Борисов е до такава степен неадекватен на ситуацията, че дори не разбира, че провалът му е закономерно следствие на водената години наред погрешна здравна политика, смята още тя. „Това, че си създал клиентела от чиновници и присъдружни фирми, че си напълнил администрацията с „калинки“ може и да не бие на очи в спокойна ситуация, но в дните на криза не само се вижда ясно, но се превръща в заплаха за националната сигурност. Такава администрация може да измисли само нови заповеди със заплахи и рестрикции“, категорична е Мая Манолова.Те не могат дори да разберат, че с репресии не можеш да получиш добра медицинска помощ. Ще получиш само страх и още по-лоши резултати. Борисов и правителството не просто са безполезни. В тези дни те са опасни за нашето здраве и не само!“, смята тя.
От Изправи се.БГ настояват правителството и Народното събрание незабавно да предприемат всички необходими мерки за организация и финансиране на борбата с епидемията от COVID-19.

Сн. Изправи се.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук