Манолова: С новия Закон за ВиК Борисов ще попари българите с шоково поскъпване на водата

0

С новия Закон за ВиК (ЗВИК) премиерът Борисов ще попари българските граждани с шоково увеличение на цената на водата. Законът, освен лобизъм в полза на ВиК-дружествата, представлява образец за свръхцентрализация и национализация на ВиК-сектора.Той е грубо погазване на правата на потребителите, тъй като нито техни представители, нито омбудсманът и КЗП са участвали в изготвянето му.

Това се казва в позиция на председателя на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по повод новия Закон за ВиК, публикуван за обществено обсъждане на 26 октомври със срок за представяне на становища 25 ноември 2020 г.

Като най-фрапиращо в Закона Манолова посочва въвеждането на своеобразна „сградна инсталация“ (както при парното) за достъп до ВиК-услуга.Това ще е единият от компонентите в цената, според чл. 82, ал. 1 от ЗВИК. Вторият компонент в цената ще бъде използването на количество от услугата (както е сега). Така всеки български гражданин, независимо дали ползва или не ползва вода, ще плаща всеки месец цена за достъп, която обаче няма да влиза в определянето на социалната поносимост на цената на водата. Така се отваря „вратичка” за ВиК-операторите да определят много по-високи цени за достъп, тъй като няма да са обвързани със социалната поносимост, а хората ще плащат много по-скъпа вода и ВиК-услуги, допълва Манолова.

Много опасен дефект на новия ЗВИК е, че не се разрешава проблема с отпускане на „водни помощи“ за бедните потребители и няма дефиниция за „уязвим потребител“, посочва тя.

Голямата юридическа въпросителна е защо за промишлените потребители ще има индивидуални договори, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има. Общите условия или следва да са публично известни и се публикуват, или са към договорите, а тази съществена разлика в ЗВИК в момента не се прави, което ще създаде правен хаос. Арогантността на подготвилите ЗВИК стига дотам, че публикуването на Общите условия на страниците на ВиК-операторите не е задължително, а правомощията на КЗП, която одобрява Общите условия, са изцяло пренебрегнати, подчертава Манолова.Според Манолова едно от най-фрапиращите неща в проектозакона е създаване на Комисия за регулиране на ВиК-услугите от трима души, избирани от Народното събрание. Тоест, в случая, от мнозинството на ГЕРБ. Така на практика колко ще струва водата ще се решава от двама души (мнозинството в Комисията), което е крайно неприемливо, коментира Манолова.

В същото време потребителите няма да имат право да обжалват цените, а в закона не пише колко ще струва на гражданите издръжката на тази комисия. Като административно-правен абсурд тя определя, че Комисията ще приема наредбите за цените и показателите за ВиК-услугите, а след това тези цени (от уж независимата Комисия) ще се одобряват от Министерския съвет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук