Манолова: Топлинните счетоводители принуждават хората да си купуват дистанционни топломери

0

Топлинните счетоводители в България да спрат да издевателстват над хората и да ги принуждават да си закупуват уреди, водомери и топломери за дистанционно отчитане, тъй като не са приети съответните изменения в Закона за енергетиката. За това предупреди председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по повод десетки сигнали на граждани в приемната й, че топлинни счетоводители ги принуждават да си закупуват дистанционни уреди.

Тя призова разходите за купуване на дистанционни уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или премиерът Борисов да създаде специална финансова програма да подпомогне домакинствата, като осигури и средствата за нея, независимо дали по европейски програми. Още повече, че в момента хората са силно затруднени заради втората вълна на COVID-кризата и хиляди български граждани са и болни, и без работа, и без доходи. Тя призова разходите за купуване на дистанционни уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или премиерът Борисов да създаде специална финансова програма да подпомогне домакинствата, като осигури и средствата за нея, независимо дали по европейски програми. Още повече, че в момента хората са силно затруднени заради втората вълна на COVID-кризата и хиляди български граждани са и болни, и без работа, и без доходи.

Съгласно Директивата за енергийна ефективност от 25 октомври 2020 г. всички потребители действително следва да си закупят уреди за дялово разпределение на топлинна енергия, топломери и водомери за топла вода само с дистанционно управление, но в закон у нас това още не е прието. През месец 2020 година Министерството на енергетиката проведе обществено обсъждане за изменение и допълнение в Закона за енергийната ефективност, съответно в Закона за енергетиката, относно въвеждането на тези задължения за потребителите в България.

Тогава от „Изправи се.БГ” изпратщат становище до Министерството на енергетиката, към което приложихме анализ, че ще се наложи потребителите да извадят 100 млн. лв., за да закупят уреди, топломери и водомери с дистанционно отчитане. „До този момент измененията и допълненията на двата закона не са внесени за разглеждане в Народното събрание, съответно не са приети. По тази причина гражданите да игнорират топлинни счетоводители, които се опитват да ги принуждават да си купуват такива уреди“, подчерта Манолова. Защо гражданите трябва да направят тези разходи, попитахме КЕВР още през май 2020 година, когато и настоявахме цените на топлинната енергия да се определят всеки месец, а не веднъж годишно, както предвижда наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, която КЕВР измениха и допълниха през месец май 2020 година, недоволна е тя. В резлултат на това, че „Топлофикация-София” ЕАД купува природния газ от „Булгаргаз” ЕАД на една цена, а в цената на топлинната енергия разходите за природен газ са изчислени от КЕВР на значително по-висока пригнозна цена на природния газ, само за периода от 1 юли 2020 до 31 декември 2020, потребителите на топлинна енергия кредитират безлихвено топлофикационното дружество с над 15,7 млн. лева, предупреждава Мая Манолова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук