19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусМария Габриел търси подкрепа за кабинет на срещи с политически сили в...

Мария Габриел търси подкрепа за кабинет на срещи с политически сили в НС

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел започва срещи с политическите сили в Народното събрание в търсене на подкрепа за правителство с първия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи в понеделник.

След задочен спор остава под въпрос обявената за днес среща на Габриел с „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател с първия мандат.

„Ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел“, каза той от парламентарната трибуна.

А днес еврокомисарят Мария Габриел започва срещи с политическите сили в парламента, без партия „Възраждане“, чийто лидер Костадин Костадинова открито оспори нейната номинация.

„Не е човек, който може да поеме отговорност за управлението на държавата“.

Остава под въпрос срещата на Мария Габриел и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС с представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“, която е обявена за 10 ч. в зала „Запад“ на Народното събрание, след като от пресцентъра на втората политическа сила разпространиха съобщение, че срещата им с Мария Габриел се пренасочва за късния следобед в петък, за да могат в нея да се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. От ГЕРБ информираха своевременно, че ще очакват представители на ПП-ДБ в уговорения час днес, с аргумента, че съпредседателите на парламентарната им група Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев са в София и могат да участват в срещата, която първоначално са приели.

Независимо от изхода на създалата се ситуация, от ПП-ДБ приветстваха качествата на еврокомисаря Мария Габриел, но подчертаха принципната позиция на коалицията да не подкрепят премиер и правителство, излъчен с мандат на ГЕРБ-СДС. „Поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не в отделни индивиди в нея“, обясни депутатът Даниел Лорер.

Днес са предвидени срещи на Мария Габриел с ДПС, БСП и „Има такъв народ“. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна нуждата от диалог.

„С много разум и акъл трябва да се седне на масата да се преговаря.“

От БСП също ще се явят на разговорите и ще поставят въпроса най-после да се сложи ред, заяви лидерът Корнелия Нинова.

„Първо трябва да изясним всичко останало. Има ли приоритети, има ли съгласие, има ли срок. И когато стане ясна тази конкретика, която ГЕРБ предлагат, правим три дена допитване, отговаряме.“

Секретарят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Станислав Балабанов посочи:

„Най-вероятно в една такава изострена политическа ситуация се надяваме, че ще се състави кабинет на споделените отговорности“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments