23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокус"Маркет линкс": При трети вот гласувалите ще са още по-малко

„Маркет линкс“: При трети вот гласувалите ще са още по-малко

Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. Това сочи проучване на „Маркет линкс“.

Има 10% отлив на твърдо заявяващите преди, че ще гласуват, обясни социологът Добромир Живков, цитиран от БГНЕС.

По отношение на подкрепата за служебното правителство от страна на поддръжниците на различните политически партии Живков отбеляза, че половината българи подкрепят служебния кабинет – нещо, на което не може да се радва нито една политическа партия в парламента.

Подкрепящите ГЕРБ дават по-малко доверие на служебното правителство, но всички останали смятат, че то си върши добре работата и прави това, за което е избрано.

Подкрепата за политическите лидери пък изненадва с удвоеното доверие в Христо Иванов, който има 24%, а пръв очаквано е Слави Трифонов.

При Мая Манолова има лек отлив на доверие, докато при Борисов и Нинова се вижда, че основно подкрепата идва от твърдия електорат.

Не може да се каже при евентуални избори може ли да има разместване между първия и втория, но вероятно подкрепата за ИТН се е увеличила, каза още социологът от „Маркет линкс“.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено е сред 1059 лица над 18 г. в страната в периода 21–28 юли 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments